XIV конференция за треньорско образование, организирана от УЕФА

От 18 до 21 септември 2023 г. в Нион, Швейцария се проведе XIV конференция за треньорско образование, организирана от УЕФА. Събитието бе практически израз на политиката на Европейската футболна централа да налага високи  стандарти в обучението и подготовката в тази област. Под мотото “Дизайн (оформяне) на играта на бъдещето: подход на сътрудничество в обучението”, форумът събра ръководители и  специалисти в това стратегическо направление. 

Конференцията бе открита от Франк Лудолф – директор на треньорско образование на УЕФА.

Приветствие към участниците лично отправи и Звонимир Бобан – технически директор на УЕФА.

Организаторите успяха да създадат отлична платформа за обмен между образователни лидери в цяла Европа и извън нея. Фокусът на конференцията бяха последните промени в Конвенцията на УЕФА за треньорско образование в различните и специализирани направления, както и подкрепа за подобряване на обучението на треньори в играта при жените.

Форумът стартира с равносметка за свършената работа, дала началото си от последно проведения формат на събитието през 2019 г. в Никозия, Кипър и продължи с активен диалог относно развитието на потенциала в треньорското образование в Европа. 

В научно-практическия семинар взеха участие доц. Емил Атанасов-директор на Българската треньорска школа по футбол и ръководител на катедра “Футбол и тенис” в Национална спортна академия “Васил Левски ” и гл.ас. Крум Ловков, ръководител на курс УЕФА „В“ лиценз и преподавател в същата катедра.

Лектори на семинара бяха Франк Лудолф – директор на треньорско образование на УЕФА, Дани Рийзе – член на панела “Jira” на УЕФА, Генади Скуртул – член на панела “Jira” на УЕФА, Крис Ван дер Хааген – член на панела “Jira” на УЕФА, Паки Бонър, Руд Доктор, Йозеф Захорски, Патрик Мюлер, Андрю Сам и др.